TALVI KUIVATTAA SISÄTILOJA
Kesäisin lämmin ulkoilma pystyy sitomaan itseensä enemmän kosteutta, minkä vuoksi myös huoneilma pysyy normaalisti toivotulla kosteustasolla. Ulkoilman kuivuessa talvella, optimaalista ilmankosteutta voi sen sijaan olla vaikea saavuttaa. Kylmä ulkoilma ei sido vettä yhtä hyvin kuin lämmin ulkoilma, minkä vuoksi myös ilmanvaihdon tuoman sisäilman suhteellinen kosteus laskee.
Kuiva sisäilma on kiusallinen vaiva erityisesti astmaatikoille ja kuivasta ihosta kärsiville. Sisäilman kuivuus aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Kuiva sisäilma heikentää myös liman poistumista hengitysteistä, mikä lisää limakalvojen tulehdusriskiä. Lisäksi kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa, minkä vuoksi allergiaoireet saattavat pahentua.
Nykyaikaisissa kodeissa sisäilman kosteus jää usein liian alhaiseksi. Suhteellinen kosteus ilmaistaan RH-prosenttiluvun (RH %) avulla, joka ilmaisee, kuinka monta prosenttia ilmassa on vesihöyryä siitä määrästä, joka kyseisessä lämpötilassa voi enimmillään olla vesihöyryä ennen kuin se tiivistyy vedeksi. Terveellisen sisäilman suhteellisen kosteuden tulisi olla 30-35 prosenttia, mutta monissa uusissa kodeissa sisäilma on talvisin huomattavasti kuivempaa. Nykykodeissa ilmankosteuteen vaikuttaa erityisesti tehokas koneellinen ilmanvaihto, joka toimiessaan myös poistaa kosteutta.
Sisäilman lämpötilaa laskemalla voidaan saada aikaan helpotusta kodin kuivuuteen. Kylminä kuukausina sisälämpötilan laskeminen ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto, jolloin kannattaa turvautua mielummin sisäilman kostuttamiseen.
Helpoin tapa kostuttaa ilmaa hallitusti on erillisen ilmakostuttimen avulla.
Pienet ilmankostuttimet voivat tuoda jonkin verran helpotusta kuivaan sisäilmaan, mutta eivät välttämättä ole riittävän tehokkaita. Ilmankostuttimen valinnassa on syytä kiinnittää huomiota myös hygieniaan. Tutkimusten mukaan höyrystävä ilmankostutin on ilmankostutintyypeistä paras, koska siinä vesi kuumennetaan riittävästi eli ilman kostuttaminen on hygieenisintä. Bakteeriton ilmankostutin kosteuttaa ilman höydystämällä, ja on siten hygieenisin. Monet ilmankostuttimet ovat myös äänekkäitä, mikä saattaa häiritä yöunta. Suosittelemme ilmankostuttimeksi suomalaista Ufox-ilmanpuhdistajaa, sillä se on tehokas, äänetön ja hygieeninen.
Kun sisäilmaa kostutetaan, tulee sisäilman kosteutta seurata kosteusmittarin avulla. Sisäilman suhteellisen kosteuden tulisi olla 30-35 prosenttia. Tällöin ilma ei ole toisaalta liian kosteaa, että homeiden ja muiden mikrobien kasvu lähtisi käyntiin.
Tärkeää on tarkkailla sisäilman kosteutta säännöllisesti. Kun sisäilman suhteellinen kosteus ylittää 35 % rajan, tulee kosteutus lopettaa. Liiallinen kosteus tiivistyy usein kylmiin pintoihin ja voi pahimmillaan aiheuttaa kosteusvaurioita.
Oleellista on myös pitää kostutin puhtaana, eli puhdistaa se aina valmistajan ohjeiden mukaan. Kostuttimen avulla voidaan lievittää kuivuudesta aiheutuvia oireita tehokkaasti. Sisäilman tuoksuttimet, kuten aromadiffuuserit, voivat sen sijaan aiheuttaa ikäviä oireita tuoksuherkille, eivätkä ne siksi välttämättä sovellu kaikille.