Puiden poltossa tulisi kuitenkin ottaa huomioon sen oikeaoppisuus, sillä vääränlaisesta puunpoltosta syntyvät hiilivedyt ja pienhiukkaset pääsevät helposti hengitysteihin ja saastuttavat ilmaa. Terveyden kannalta merkittävimpiä päästöjä puun pienpoltossa ovat muun muassa pienhiukkaset, hiilivedyt ja häkä, joita voidaan vähentää merkittävästi oikealla poltolla.
Hiukkasille altistutaan sisälläkin.
Etenkin tuulettomalla säällä ja matalapaineen aikaan savu jää lähelle maan pintaa ja voi olla paikallisesti merkittävä ilman laatuun vaikuttava tekijä.
Savu painuu siis alas, kun ulkoilma on kylmää ja selkeää. Savun pienhiukkaspitoisuudet tulevat ilmanvaihdon ja rakennusten pienten rakosten välistä myös sisätiloihin. Tyypillisiä terveyshaittoja, joita hiukkaset aiheuttavat ovat ärsytysoikeet ja lievät hengityselinoireet. Silmät ja kurkku voivat kutista, yskä voi vaivata ja nenä tuntua tukkoiselta.
Erityinen riski sydän- ja hengityssairaille.
Erityinen riski pienhiukkaspäästöissä aiheutuu kuitenkin sydän- ja hengitystiesairauksia sairastaville, joiden oireita hiukkaspäästöt voivat pahentaa. Oikeaoppinen puiden poltto on paitsi ympäristöteko, myös hyväksi terveydelle.
Ohjeet oikeaoppiseen puunpolttoon:
Huolehdi nuohouksesta. Vakituisen asunnon tulisija tulee nuohota vuoden välein. Vapaa-ajan asunnon tulisija tulee nuohota kolmen vuoden välein.Ennen sytytystä tarkista, ettei tuhka peitä arinaa.
Käytä vain kuivaa ja puhdasta puuta. Puhdas ja tehokas polttaminen vaatii ehdottomasti kuivan ja puhtaan, käsittelemättömän puun.
Älä polta kierrätysmateriaaleja, kuten muovia, paperia tai pahvia. Sytytyksessä voit käyttää pienen määrän pahvia tai sanomalehteä, mutta vältä muutoin polttamasta kierrätysmateriaaleja. Suosi sytytyksessä luonnonmateriaaleja, kuten tuohta, puutikkuja tai lastuja. Sopimatonta materiaalia poltettaessa voidaan aiheuttaa yhdistetä, jotka ympäristön haittavaikutusten lisäksi rapauttavat uunia ja hormistoa.
Älä kitupolta. Palaminen tarvitsee tarpeeksi ilmaa. Kun tulipesä ahdetaan liian täyteen ja poltetaan huonolla tai vedolla, polttolämpötila jää liian alhaiseksi. Savupellit tulee avata kokonaan, ja tulisijan pesään tulee jättää vapaata tilaa vähintään 1/3 tulipesän korkeudesta. Lado puut siten, että palamisilma pääsee kiertämään niiden välissä.
Tarkkaile savua. Piipusta tulevan savun väri kertoo palamisen puhtaudesta. Kitupoltosta tai märistä puista syntyy mustaa savua, joka sisältää paljon nokea. Vaalea/ väritön savu kertoo puhtaasta poltosta.
Älä lisää liikaa kerralla! Lisää puita vasta kun edellinen pesällinen on palanut lähes hiillokselle ja liekit selvästi laskeneet. Ihanteellinen klapikoko on noin maitotölkin kokoinen. Puut suositellaan laitettavan kuoripuoli alaspäin.