Hyvän sisäilma on ominaisuuksiltaan varsin mitäänsanomatonta: hajutonta, väritöntä ja mautonta. Se on kaasujen ja hiukkasten cocktail, jota hengitämme lähes kellon ympäri.
Ilma itsessään koostuu typestä (78%), hapesta (21%) ja muista kaasuista (1%), joihin kuuluu muun muassa argon ja hiilidioksidi. Kaasujen lisäksi ilmassa on pienhiukkasia, kuten nokea ja metalleja.Sisäilmassa on ilman perusosien lisäksi normaalistikin jonkin verran fysikaalisia, kaasumaisia ja hiukkasmaisia epäpuhtauksia, kuten:
- Pienhiukkaset
- Alle 2,5 mikrometrin (µm) kokoisia hiukkasia, joita syntyy mm. liikenteen, energiantuotannon ja puun polttamisen seurauksena.
- Radon
- Maaperästä kohoava, radioaktiivinen kaasu.
- Mikrobit
- Muun muassa sienet, bakteerit ja virukset. Mikrobit voivat lisääntyä kosteusvaurion myötä ja aiheuttaa terveyshaittoja. Huomionarvoista on, etteivät kaikki mikrobit ole terveydelle haitallisia.
- Epäorgaaniset kuidut
- Lasi- ja mineraalivillakuidut, jotka voivat olla peräisin esimerkiksi vanhoista ja rikkinäisistä akustiikkalevyistä.
- Haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC)
- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista, pesuaineista sekä joistain mikrobikasvustoista vapautuvia, haitallisia yhdisteitä.
- Formaldehydi
- Pistävän hajuinen kaasu, jota vapautuu mm. huonekalujen liima-aineista, sisustustekstiileistä ja kynttilöiden poltosta.
- Polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH)
- Polttoaineiden epätasaisen palamisen seurauksena syntyneet yhdisteet.
- Allergeenit
- Yleisimpiä sisäilman allergeeneja ovat siitepöly, pölypunkit ja eläinten hilsehiukkaset.
- Pöly ja lika
- Ihmisistä, eläimistä ja kodin pinnoista irroneet hiukkaset.
Voit itse vaikuttaa kotisi sisäilmaan seuraavilla keinoilla:
1. Varmista, että ilmanvaihto on riittävällä tasolla ja suodattimet puhtaat. Suodattimet tulisi vaihtaa 2–4 kertaa vuodessa tarpeen mukaan.
2. Pidä ilmankosteus sopivalla tasolla ja säädä ilmanvaihtoa kosteuskuorman mukaan.
3. Pidä silmällä kotisi kuntoa ja tee huoltotoimet säännöllisesti.
4. Siivoa säännöllisesti – suosi siivousaineissa allergiatunnuksella varustettuja tuotteita, joihin ei ole lisätty ylimääräisiä tuoksu- ja väriaineita.
5. Valitse vähäpäästöisiä rakennus- ja sisustustuotteita. Kiinnitä huomiota M1-luokitusmerkintään, joka kertoo materiaalien hajuttomuudesta ja vähäpäästöisyydestä.
6. Vähennä epäpuhtauksien lähteitä.
Näillä toimilla pidät kotisi sisäilman raikkaana ja terveellisenä.