Mitä kannattaa ottaa huomioon allergiakodin sisäilma-asioissa? Ota tästä talteen hyödylliset vinkit.
1. Ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihtoo 2 – 4 kertaa vuodessa. Vaihda puhtaat suodattimet vähintään keväällä ennen katu- ja siitepölykautta ja syksyllä siitepölykauden jälkeen.2. Hienosuodattimiin panostaminen kannattaa. Hienosuodattimia on saatavilla ilmanvaihtokoneen lisäksi esim. tuuletusikkunoihin ja ilmanvaihtoventtiileihin. Suodatustason ISO ePM1 50% (F7) luokan hienosuodattimet nappaavat 50 % yli 1 mikrometrin kokoisista hiukkasista.
3. Tehokas imuri. Imurin hankinnassa kiinnitä huomiota moottorin tehoon ja suodattimen valintaan. Vaihda pölypussi ja suodatin säännöllisesti. Imureihin on saatavilla HEPA-suodattimia eli korkean erotusasteen hienosuodattimia, jotka poistavat yli 99 % haitallisista hiukkasista. Keskuspölynimuri on oiva valinta allergiakotiin, sillä tavallista imuria voimakkaampi moottori ja ulos ohjautuva poistoilma vähentävät mikrohiukkasten määrää tehokkaasti.
4. Ilmanpuhdistin viimeistelee puhtaan sisäilman. HEPA-suodattimella varustettu ilmanpuhdistin vähentää ilmassa olevan pölyn määrää.
5. Vähäpäästöiset sisustusmateriaalit. Kiinnitä huomiota M1-luokitusmerkintään, joka kertoo materiaalien hajuttomuudesta ja vähäpäästöisyydestä.
6. Säännöllinen siivous ja allergiaystävälliset siivousaineet. Siivousjärjestys kannattaa suunnitella puhtaimmasta tilasta likaisimpaan, ylhäältä alas. Suosi siivousaineissa allergiatunnuksella varustettuja tuotteita, joihin ei ole lisätty ylimääräisiä tuoksu- ja väriaineita.
7. Oikea sisäilman kosteus. Lämmityskaudella monen rakennuksen sisäilma on liian kuivaa, mikä aiheuttaa ikäviä oireita, kuten limakalvojen kuivumista. Optimaalinen kosteusprosentti on n. 40. Ilmankostuttimella voidaan helpottaa oireita. Ilmankostutin tulee puhdistaa säännöllisesti jotta mikrobit eivät lisäänny laitteessa ja pääse kulkeutumaan huoneilmaan.